Pico Laser - Den senaste tekniken när det gäller tatueringsborttagning !

Vad använder vi för laser maskin?

Vi använder oss av marknadens bästa maskin, Pico Laser. Tar bort alla färger av tatueringar och använder en optimerad pulsform (Top Hat Technology) för att få optimal effekt av behandlingen. Ljuspulsen är extremt kort (500 picosekunder) vilket gör att pigmentet i tatueringen splittras otroligt effektivt vilket medför att tatueringen går bort snabbare än med äldre Q Switchade Yag - lasrar som har en mycket längre pulslängd i nanosekunders området. Eftersom att pulsen är så kort minimeras biverkningar som tex blåsbildning/ärr/infektion efter en tatueringsborttagning med Pico Laser.


Hur tar man bort en tatuering?

Med Pico Laser som är en laser med mycket kort ljuspuls (500 picosekunder). Den extremt korta ljuspulsen (500 ps) mimimerar eventuell konvalescens/bieffekter avsevärt.
De flesta använder en Q switchad Yag laser med en pulslängd mellan 7-20 ns och Pico Laser har en pulslängd som är 7000/500 = 14 gånger eller 20000/500 = 40 gånger så kort pulslängd vilket gör att pigmentet splittras mycket mer effektivt.
Detta gör att man får snabbare och bättre resultat med Genesis Pico Med lasern än de äldre lasrarna som använder längre pulslängd på ljuspulsen.
 Pico Laser har också en optimerad pulsform som kallas för Top Hat Technology vilket också minimerar eventuella bieffekter.

När vi tar bort tatueringar så riktar vi handstycket (ser ut som en stor penna) från lasermaskinen mot din tatuering och sedan flyttar vi laserhandstycket längs med din tatuering. Laserljuset passerar genom huden och tas upp av färgen i tatueringen. De korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg och med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till mindre delar.  
Sedan bryts färgpigmentet ner av hudens makrofager (el. ätarceller – en typ av vita blodkroppar). Det nedbrutna pigmentet forslas sedan bort av lymfsystemet. Det är en långsam process för kroppen som pågår under ca 1 -2 mån efter behandlingstillfället. Allt pigment försvinner inte på en behandling utan en större del blir kvar i hudcellen och behandlingen måste upprepas på nytt efter ett antal veckor. Därför upprepar vi behandlingen med 8-12 veckors mellanrum tills tatueringen bleknat bort.

Före och efterbilder

Resultat efter 1 behandling

Vad för resultat man får kan se väldigt olika ut från person till person.

Resultat efter 2 behandlingar

Vi ser fram emot att se resultatet efter 3de behandlingen (bild kommer längre fram).

Resultat efter 2 behandlingar (bild i mitten) och resultat efter 3 behandlingar (bild till vänster). Bild till höger är före första behandlingen.

Vad för färg man har tatuerat med och hur djupt tatueringen sitter är också en stor avgörande faktor för resultatet.

Kan alla behandlas - finns det undantag?

Du måste ha fyllt 18 år (eller ha vårdnadshavre med dig) och vara frisk.
Vi behandlar inte gravida eller ammande mammor, vi behandlar inte tatueringar närmare än 2 cm från ögat.
Vid konsultationen går vi tillsammans igenom ett konsultationspapper för att försäkra oss om att du har dom rätta förutsättningarna för en behandling. Om du har några sjukdomar eller äter mediciner måste du rådfråga din läkare om du kan behandla dig. Vi svarar självklart inte på medicinska frågor, då dessa ska ställas till din läkare och detsamma med mediciner då de ska ställas till den som har skrivit ut medicinerna.

Hur går tatueringsborttagning till efter behandlingen?

Skötseln är inte komplicerad. Det är som att behandla ett mindre sår eller brännskada. Det kan vara skönt att kyla ned det behandlade området timmarna efter själva behandlingen. Det dämpar även svullnaden.
Man ska vara rädd om sig, skydda mot infektion och tillämpa normal hygien. Undvik att duscha området på 24h. Badda det behandlade området dagligen med alsollösning på en tvättlapp eller bomullspadd som inte luddar och använd luddfri kompress om det sitter på ett olämpligt ställe som utsätts för bakterier. Eventuella blåsor låter man också vara och håller dessa rena och torra (om inte annan instruktions givits av din behandlare). Man får absolut inte klia bort ev sårskorpor, detta är för att slippa ärrbildning och infektionsrisk.
Du börjar med att smörja på med eftervårdskräm som du får av oss när eventuella blåsor försvunnit eller torkat ut. Smörj på 3 ggr om dagen för fuktighetsbevarandet av området, men inte om blåsorna fortfarande vätskar.

Gör det ont att ta bort en tatuering?

Behanlingen kommer troligtvis att kännas. Behanllingen går väldigt fort. En tatuering på 2cmx2cm tar endast 5-10 sekunder att ta bort.
Det finns receptfria bedövningssalvor på apoteket man kan köpa o stryka på 2h innan din behandling. Ibland funkar bedövningen väldigt bra och ibland mindre bra.

Kan man ta bort ögonbryns tatuering?
Ja, man kan ta bort tatuering på ögonbrynen om det sitter 2cm från ögonen, man kan ta bort 3dbryn /microblading med.
När är det tid för nästa behandling?

Det bästa är att låta det gå 8-12 veckor mellan behandlingarna.
Anledningen till den långa väntetiden mellan behandlingarna är den långsamma processen för lymfsystemet att forsla bort det frigjorda bläcket. Processen slutar inte efter 6 veckor, vilket innebär att det kan vara klokt att ta ett längre uppehåll ibland. Det är viktigt att du är frisk vid behandlingstillfället, detta för att inte ytterligare belasta kroppens lymfsystem, som då har fullt upp med att ta hand om ev. infektioner eller liknande.

Försvinner tatueringen helt?

Man kan aldrig garantera att en tatuerig försvinner helt. Oftast försvinner dock tatueringen helt utan att efterlämna rester.
Vissa tatueringar är svårare än andra. Vissa färger är svårare än andra. Hos ett fåtal kan det däremot finnas svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Men redan vid 80% blekning kan det vara svårt att se att man har haft en tatuering. Med den lasertypen som vi använder oss av brukar resultaten bli mycket bra. Inga ärr efterlämnas, dock kan en viss pigmentförlust uppstå. Detta är mycket ovanligt och i de flesta fall endast temporärt. Vi har alltid en konsultation innan behandlingen där vi går igenom vilka förväntningar man har på sin tatuering.

Hur många behandlingar behövs?

Det krävs oftast fler än en behandling, men tunna svarta streck och skuggor kan med lite tur försvinna på 1-3 gånger. Exakt hur många behandlinga som krävs är omöjligt att svara på. Men räkna med 4-8 behandlingar minst. Desto äldre din tatuering är, desto enklare kommer det  att bleka bort den. Troligtvis har den också redan blekts en hel del med åren. Tatueringar med mycket konturer tar lite längre tid innan man känner sig nöjd med resultatet. Det kan bero på att konturerna sitter djupare i huden än i resten av tatueringsfärgen då en annan nål har använts. Flera faktorer spelar in så som tatueringens färg, djup, storlek, mängden pigment och kroppens förmåga att transportera bort pigmentet.

Hur många behandlingar krävs innan jag kan göra en cover up?

Som du kan läsa ovan så är det väldigt svårt att svara på utan att du har blivit behandlad. Men det vi kan säga är det krävs färre behandlingar, det vanligaste är 4-8 behandlingar. Det bästa är att du kontaktar din tatuerare efter att du har varit på en behandling hos oss, som då får avgöra om det har blekts tillräckligt mycket för att kunna göra en snygg cover up över den gamla tatueringen.

Sårläkning och ärr

Normalt får man inte ärr av tatueringsborttagning med laser. Efter din behandling kan en sårläkning börja ske, vilket innebär att skorpor eller i vissa fall blåsor bildas. Dessa skorpor eller blåsor ska inte pillas bort eftersom risken för ärrbilding och infektion ökar. Infektion = ärrbildning. Så eftervården är super viktig.
Någon gång kan man se en lätt, svag ärrbildning. Det beror oftast på skador som kommer från själva tatueringstillfället. En tatuering innebär att man måste få färgen in i huden med hjälp av nålar eller att skjuta in färgen. Detta kan i sig själv ge en lätt skada i huden.
Vissa gånger kan huden bli lite ljusare och några gånger lite mörkare av behandlingen. Detta kan normaliseras med tiden.

Blåsor efter borttagning av Laser tatueringsborttagning är en helt normal reaktion på proceduren och bör inte vara anledning till oro. Att utveckla blåsor är en positiv indikation på att läkningsprocessen går som planerat och att bläcket tas bort från din kropp. Det är också normalt att blåsorna poppar eller spricker, vilket gör att huden läker snabbare.Vad ska jag tänka på innan behandlingen?

Du ska inte sola behandlingsområdet 2 veckor innan, du ska inte ha en aktiv solbränna. Inte heller ha använt Brun-utan-solprodukter på det behandlade området.
Behandlingsområdet ska vara nyrakat.
Du ska vara frisk dvs. ingen pågående infektion eller infektion som behandlas.

Vi använder den effektivaste och säkraste metod som idag finns att tillgå (sk Pico laser) men kan ändock inte i det enskilda fallet garantera att hela tatueringen försvinner 100% bort.
Fler behandlingar kan ge förbättrat resultat men det är inget vi kan lova i förväg.


Ibland ger ytterligare behandlingar inte någon effekt. Det är därför endast du själv som kan avgöra om du ser förbättringar efter varje behandling och om du tycker att det är värt att fortsätta behandla.
Resultatet av behandling kan variera från person till person och på olika ställen på kroppen. Samt inte minst beroende på vilket färgpigment som använts.
Oftast försvinner dock tatueringen helt utan att efterlämna rester.